Industrie 4.0: fabriek van de toekomst

Een vergrijzend personeelsbestand, tekort aan technisch personeel, concurrentie uit lage loonlanden of een voortdurend veranderende klantvraag. Herken jij een of meerdere van deze uitdagingen in jouw bedrijfsvoering?

Digitale technologieën, zoals slimme software, robots en sensoring, kunnen het ontwerpen, fabriceren en distribueren van producten efficiënter maken. Bijvoorbeeld door digitale productiesimulaties in te zetten om kortere time-to-market te realiseren, of de toenemende hoeveelheid data te benutten om stilstand van machines te verminderen en productieprocessen te optimaliseren. Leer van praktijkvoorbeelden van onze sprekers en laat je inspireren door de demo’s tijdens ‘Industrie 4.0: fabriek van de toekomst’ op 2 oktober in Delft!

2 oktober 2024
van 14:30 tot 18:00

Rotterdamseweg 382c
2629 HG Delft


Website

Deelname is gratis.

Als MKB ondernemer in de maakindustrie wil je dit evenement niet missen. Of je nu al stappen hebt gemaakt binnen de digitalisering van jouw bedrijf of nog aan het begin van de reis staat; dit evenement inspireert, biedt nieuwe inzichten én geeft je de mogelijkheid om in contact te komen met experts en gelijkgestemde ondernemers. Samen werken we aan industrie 4.0.

Programma

14:30 uur – Inloop
15:00 uur – Introductie
15:10 uur – Keynote Fokker Technologies
15:35 uur – MKB Praktijkvoorbeelden Industrie 4.0
16:20 uur – Demo tour
16:45 uur – Afsluiting
17:00 uur – Netwerkborrel
18:00 uur – Einde evenement

Houd de website in de gaten voor meer informatie over de sprekers en demo’s!

Tijdens het evenement worden er foto’s gemaakt door een fotograaf.

Wat is Industrie 4.0?

We zitten middenin een belangrijke transformatie, namelijk de digitale transformatie van productie. De vierde industriële revolutie, of Industrie 4.0, is de automatisering van traditionele productiepraktijken met behulp van digitale technologieën zoals het “Internet of Things” (IoT), robotica, additieve productie, fabriekssimulatie en augmented en virtual reality.

De Nederlandse en Europese maakindustrie is nog niet halverwege deze (r)evolutie en de weg is lang, maar de kansen die het biedt zijn eindeloos. De innovatieve luchtvaart loopt voorop in deze ontwikkeling, maar ook MKB bedrijven binnen verschillende sectoren zetten al flinke stappen. Tijdens het evenement ‘Industrie 4.0’ op woensdag 2 oktober komt dit allemaal samen en zoomen we in op de verschillende fases binnen de digitale transformatie van de maakindustrie.

Keynotes

Welke specifieke uitdagingen proberen bedrijven op te lossen in hun transitie naar Industrie 4.0? Hoe ziet hun traject eruit, van ontwikkeling tot implementatie? En wat kunnen andere ondernemers hiervan leren? Drie sprekers nemen je mee in hun digitaliseringsreis.

Houd deze pagina in de gaten voor de aankondiging van de overige sprekers!

GKN Fokker

GKN Aerospace Fokker, ook wel bekend als Fokker, is dé producent van onderdelen voor vliegtuigen en helikopters. Fokker is voorloper op het gebied van digitale technologieën binnen Industrie 4.0. Ontdek welke mogelijkheden er al zijn binnen de luchtvaartindustrie en laat je inspireren.

MKB Praktijkvoorbeelden

GOMA

Spreker: Tom Kreunen

Met co-creatie, het gebruik van volautomatische plaatbewerkingsmachines, las- en puntlasrobots, een eigen poedercoatinstallatie en montagemogelijkheden is GOMA in Hengelo Gelderland voorloper in de productie van behuizingen en omkastingen.

Parts on Demand

Spreker: Neil van Es

Parts on Demand produceert snel, lokaal en flexibel series kunststof onderdelen met industrieel 3D-printen. Daarmee maken zij de onderdelen van hun klanten slimmer, beter en efficiënter. Dit doen zij bovendien met eigen machines en processen.

TheNewMakers

Spreker: Tim Castelijn

TheNewMakers is 7 jaar geleden opgericht met als doel de bouw te disrupten. Van elk bouwproduct weten zij precies hoeveel seconden productietijd nodig is, hoeveel gram CO2 opgeslagen wordt en hoeveel cent de installaties kosten.

Demo’s

Tijdens de demo tour kun je onderstaande robots en toepassingen in actie zien.

Houd deze pagina in de gaten voor de aankondiging van de derde demo!

Demo 1: Tag Mapping Robot

Bij veel MKB maakbedrijven gaat er nog steeds tijd verloren door het zoeken naar de juiste onderdelen, pallets, gereedschappen etc. De functie van de Tag Mapping Robot is het in kaart brengen van de locatie van relatief goedkope RFID tags die bevestigd kunnen worden aan onderdelen, producten, productdragers (kratten, pallets, etc.) en gereedschappen, waardoor zoektijden vermeden worden.

Demo 2: Cobot

De robotarm die RoboHouse heeft ontwikkeld in samenwerking met KLM Repair & Maintenance ondersteunt werknemers bij de uitvoering van fysiek belastend werk. In de demo laat RoboHouse zien hoe de cobot ondersteunt bij het vijlen van een ventilatorblad (uit een vliegtuigmotor). Dergelijke toepassingen dragen bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers, ook bij complex werk waar vakmanschap vereist is en het moeilijk is om goed personeel te werven.

Over de locatie

SAM XL (Smart Advanced Manufacturing XL) vormt als expertisecentrum voor het automatiseren van productie een unieke schakel tussen de faculteiten van TU Delft, de maakindustrie en leveranciers. SAM XL ontwikkelt software en hardware voor verbetering van de intelligentie, connectiviteit en flexibiliteit van industriële robots.

Over de organisatoren

‘Industrie 4.0: fabriek van de toekomst’ wordt georganiseerd door Digitalzh in samenwerking met:

 

Digitalzh is een European Digital Innovation Hub die is opgezet door InnovationQuarter en TU Delft en is mede gefinancierd door: